Wild Beer
Wat is nou wild bier?
Wij bedoelen met wild bier, bier dat vergist is met gemengde gist culturen.
Overal in de natuur kom je gisten tegen, maar voornamelijk op bloemen en fruit zitten gisten die gecultiveerd kunnen worden en of gebruikt kunnen worden bij het brouwen van bier, die een eigen karakter met zich mee brengen.
Het karakter van deze gisten, die uiteindelijk leiden tot bepaalde smaken in het eindproduct is bij het werken met gemengde gist culturen wat onvoorspelbaar, waardoor de smaken wat complexer zijn, in tegenstelling bij het werken met gisten die uit het lab komen en waarvan je precies weet wat ze zullen doen, welke smaak ze met zich mee brengen en hoe ze reageren.
Over het algemeen hebben deze bieren dus een wat complexere smaak, meer lagen, maar ook mooie droogheid en kan er een zuurtje ontstaan (melkzuur) zoals bij yoghurt of zuurdesembrood. Dit gebeurd wanneer er vooral de gisten Brettanomyces in de mix zit in plaats van Saccharomyces, die een stuk voorspelbaarder zijn.
Doordat deze wat agressiever vergisten en meer suikers omzetten in alcohol, zijn de bieren wat droger, daarnaast wordt er dus ook melkzuur omgezet en geeft het een zurig karakter dat kan verschillen van een licht zuurtje tot flinke zuren als bij Geuzen.